Your search results

Tot ce trebuie sa stii despre procesul de intabulare imobil

Posted by Sorin on mai 2, 2024
0

Prin intabulare imobil se înțelege o înregistrare definitivă a unui act de proprietate sau a unui drept real imobiliar în cartea funciară. O explicație mai simplă a acestui lucru este că prin intabularea în Cartea Funciară, se prezintă o serie de informații actualizate legate de proprietate. Aici apar datele despre numele proprietarului, o adresă a imobilului, o evoluție juridică a acestuia, precum și suprafața lui. De asemenea, mai apar și alte detalii cu privire la această proprietate la fel de importante.

Ce trebuie sa stii despre procesul de intabulare imobil?

Prin intabulare pot fi și precizate mai multe drepturi asupra unui imobil. Printre aceste drepturi se numără dreptul la proprietate, de uzufruct, dar și de servitute. De asemenea, aici se mai încadrează și drepturile reale de garanție, precum și cele legate de concesiune sau administrare.

Se poate solicita așadar serviciul unui inginer topograf care va face măsurătorile necesare. El poate întocmi documentația cadastrală conform normelor tehnice în vigoare. De asemenea, acesta mai poate și să depună, precum și să urmărească toate etapele până în momentul avizării. Intabularea este indispensabilă în momentul procesului de vânzare al unui imobil sau în situația în care apar alte modalități de instrăinare precum contractul de donație, cel de întreținere, actul de partaj sau contractul de schimb.

Se poate vinde un imobil care nu e intabulat?

Proprietatea respectivă nu poate fi instrăinată dacă nu este intabulată. Ea nu poate fi nici utilizată în vederea unor operațiuni cu referire la dreptul de proprietate asupra ei. Dacă dorești așadar să cumperi sau să vinzi o proprietate, precum și dacă dorești să o schimbi sau donezi, nu poți face asta fără documentele de intabulare. De asemenea, dacă dorești să soliciți un credit, acest lucru nu poate fi făcut fără documentele de intabulare.

În cazul imobilelor în curs de construire sau noi, se semnează întâi un antecontract dacă se dorește o investiție în garsoniere. Ulterior, se semnează un contract final de vânzare. Dreptul de proprietate se intabulează pe numele noului proprietar în final, într-un termen de maxim 30 de zile. Notarul trimite așadar o cerere de înscriere a actului notarial la oficiul de cadastru.
Dacă este să vorbim despre imobilele noi construite, atunci există câțiva pași care trebuie respectați înainte de a se ajunge la procesul de intabulare. Acești pași sunt proiectarea, autorizarea, construirea efectivă, recepția construcției, dar și intabularea acesteia.

În ceea ce privește etapa de proiectare, arhitectul este cel care desenează proiectul și care va construi pe un anumit teren. Aici se ține cont de condițiile Certificatului de Urbanism. El face referire la ce se poate construi în zona respectivă. Imediat după ce s-a obținut Autorizația de Construire, procesul construcției poate demara. Această autorizație este procurată de la primăria localității sau orașului de care aparține administrativ terenul. Dacă pe terenul respectiv există o construcție, aceasta poate fi demolată și în paralel trebuie obținută o autorizație de demolare.

Următoarea etapă este construirea efectivă a imobilului, iar de aici urmează toate etapele până la finalizarea acestuia. La finalizarea construcției se efectuează recepția lucrărilor care trebuie să fie în conformitate cu toate avizele. La această recepție participă constructorul, reprezentantul serviciului de urbanism al primăriei, dar și beneficiarul clădirii. În final, procesul este încheiat de intabularea construcției, aceasta fiind înscrisă în Cartea Funciară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  • Cรขt valoreazฤƒ casa ta?

    evaluarea